STRATEGILEDELSEREKRUTTERINGKONSULENTERREFERENCERARTIKLERFOREDRAGINFO & SENESTE NYT
"Politik handler om at vide, hvornår man skal spille hvilke kort”
Franklin d. Roosevelt
 
For noget tid siden faldt jeg over ovenstående citat, som med det samme fik mig til at associere til den vigtige lederdyd, politisk bevidsthed.

Der ligger flere interessante vinkler i citatet, bl.a. til kortspil, hvor vi jo skal overholde visse regler for det pågældende spil og ikke må snyde. Til gengæld er det kun den dårlige kortspiller, som viser sine kort til alle og enhver i spillet. Nøjagtigt det samme gælder for en leder.

Den gode leder ved også, ganske som den gode kortspiller, hvornår han skal spille, hvilke kort—hvornår han skal tie og hvornår han skal tale. Specielt ved han, hvornår han skal spille sine trumfer.

I ledelse kan nøjagtigt den samme sætning have opbyggelig virkning i én sammenhæng og skadelig eller undergravende virkning i en anden—så at have politisk bevidsthed som leder handler i høj grad også om timing og situationsfornemmelse.

Mange ledere bruger måske 50 % af deres tid på at lede ”nedad” mens resten af tiden bruges på at lede ”opad” - en ledelsesretning, der i øvrigt er al for lidt fokus på i litteraturen - og i forbindelse med den sidste ledelsesvinkel er det uhyggeligt vigtigt at være bevidst om, hvordan vi erhverver os ”serveretten”, dvs. på forhånd har spillet vores kort på en måde så vores ord bliver hørt og har vægt. Her kan det handle om tiltag som:
  Styrk den politiske bevidsthed og opnå nye højder som leder!