Kultur og motivation
Yd dit bedste med de evner du har, og tag resten som det kommer
Epiktet
For noget tid siden så jeg en udsendelse, fra verden 9. bedste restaurant, som ligger i San Sebastian, Portugal.
Alt er enormt struktureret og kokkelever står i kø, nogle op til 10 år, for at få en mere eller mindre ulønnet plads i dette madtempel, hvor alle retter er tilrettelagt på en både kreativ og grænseoverskridende måde.
Hver dag laves 1.300 retter til restaurantens gæster—og det er vel at mærke komplicerede retter.
På et tidspunkt udtaler køkkenchefen, som hver dag skal motivere medarbejderne inden for ekstremt stramme og, vil nogle sikkert mene, rigide rammer, at der er tre ting som motiverer mennesker:
Belønning
Frygt
Engagement
Jeg er overbevist om, at den model, der virker bedst i det lange løb, er at satse på at folk er motiverede fordi de er engagerede og evt. også involvere punkt 1, hvor belønning ikke blot behøver at være penge, men også kan være udvikling, avancement og anerkendelse.
Punkt 3 kræver, at lederen skal have fokus på først og fremmest at gøre arbejdet meningsfuldt og at der skabes en kultur, hvor folk har en eller anden grad af medindflydelse og medansvar i forhold til det, de laver.
Endelig er det vigtigt, at folk føler stolthed over deres arbejdsplads.
Hvor meget fokus har DU på motivation af dine medarbejdere, og hvor bevidst er du om HVORDAN motivationen skabes?
Gå i gang nu, og mød motiverede medarbejdere allerede i morgen!