STRATEGILEDELSEREKRUTTERINGKONSULENTERREFERENCERARTIKLERFOREDRAGINFO & SENESTE NYT
Det betyder ikke noget, hvor langsomt du bevæger dig, så længe du ikke stopper op
Confusius
 
Thales fra Milet (omkr. 6. årh. f. Kr.) betegnes traditionelt som den første græske (natur)filosof. Om ham fortælles det, at han en nat, mens han gik og betragtede stjernerne, faldt i en brønd og brækkede det ene ben.
 
Lige sådan går det den organisation, der er så fokuseret på den fremtid den ønsker at realisere, at den glemmer at forholde sig til den virkelighed den aktuelt befinder sig i.
 
Jeg møder mange ledere som erkender, at de bruger for meget tid på at ”drifte”, og det er naturligvis et problem, når lederens alt for store fokus på f.eks. brandslukning og dermed reaktiv adfærd forhindrer, at virksomheden styres ud fra overordnede overvejelser og strategier.
 
Men det er et ligeså stort problem, når dagligdagens detaljer lades i stikken fordi det ikke erkendes, at strategi ikke handler om fremtiden, men om, hvad vi laver nu og her.
 
Den nu afdøde medstifter af Apple, Steve Jobs, var om nogen berømt, og berygtet, for ikke at gå på kompromis med detaljen, og han anerkendes som hovedmanden bag Apples udvikling gennem årene.
 
Ofte var Jobs ansvarlig for at planlagte lanceringer af produkter måtte udskydes fordi han faldt over en eller anden detalje, som i andres øjne netop var en detalje, men for ham var umulig at gå på kompromis med.
 
Samtidig er det præcist denne, ofte frustrerende egenskab ved Jobs, man i de år han var væk fra Apple, savnede mest.
 
Så på den ene side er vi nødt til at vide, hvilken strategi vi opererer efter, men på den anden side, må vi ikke forledes til at glemme, at strategi dybest set ikke handler om fremtiden, men om nuet
 
Og hvis ikke vi, som den oldgræske filosof, vil risikere at falde i brønden, må vi ikke være så fokuserede på fremtidens stjerner, at vi glemmer at holde øje med og at navigere uden om hverdagens brønde.