STRATEGILEDELSEREKRUTTERINGKONSULENTERREFERENCERARTIKLERFOREDRAGINFO & SENESTE NYTOM
Colea logo
God sommer
 

"Hvor mange mennesker har, når de ligger på deres dødsleje, sagt: ”Gid jeg havde arbejdet noget mere?”" - Stephen R. Covey

Jeg har i mange år, i mit sidste nyhedsbrev inden jeg selv går på sommerferie, opfordret til et tilbageblik på det forgangne halvår, men det kommer jeg ikke til i år.

Jeg vil i stedet lægge fokus et andet sted, nemlig på hjernen og dens forskellige funktioner, der altid har fascineret og interesseret mig.

Vi kan groft sagt dele hjernens måde at agere og reagere på, op i to typer.

Den ene handler om en emotionel-instinktiv reaktion på de input vi modtager fra omgivelserne—en, ofte impulsiv, respons som ikke kræver den store mængde energi og derfor ikke belaster organismen i særlig grad (Morten Münster kalder denne adfærd for system1 adfærd).

Hvis jeg f.eks. spørger: ”
Hvor mange dyr af hver art havde Moses med i arken? Og du hertil svarer 2, er dette udtryk for system 1 tænkning—Det var Noah, der stod for det med arken!

 
Den anden type adfærd er der hvor vi bruger en større mængde mental energi på finde løsninger.

Spørger jeg f.eks.: Hvad er 25x13 + 11—26 / 13 og beder dig løse dette problem uden lommeregner, skal du straks bruge mere energi og får du for mange af den type problemer præsenteret i løbet af dagen løber dine mentale batterier ganske enkelt tør.


Hverdagen i organisationer er fuld af krav til system 2 adfærd: diverse KPI, ledelsesteoretiske tilgange, Balance Scorecard, konflikter, måltal osv.—som faktisk fremfor at skabe energi, dræner os for selvsamme.

Pointen med dette er at tre ugers fravær af system 2 tænkning er rigtig sundt for hjernen og jeg vil opfordre til at du allerede i ugen op til din ferie gradvist lukker ned for system 2 opgaver og i stedet løser mere rutineprægede system 1 opgaver.

Gør det samtidig nemt for dig selv at komme i gang efter ferien: Planlæg kun system 1 opgaver de første par dage af din første uge efter ferien og trap kun gradvist op med system 2 opgaver—din hjerne og din hele organisme vil takke dig mangefold for denne tilgang.

God Sommer!