STRATEGILEDELSEREKRUTTERINGKONSULENTERREFERENCERARTIKLERFOREDRAGINFO & SENESTE NYT
Vi foretrækker til enhver tid verdens undergang frem for en rift i vores egen lillefinger
David Hume
 
Ifølge den skotske filosof David Hume (1711—1776) er mennesket et overvejende egoistisk dyr med begrænset sympati for vores medmennesker.
 
Hvis denne filosofi er rigtig, så har ledere en naturbundet udfordring, når de søger at motivere deres medarbejdere og at skabe øget handlekraft i organisationen.
 
Ikke mindst forsøget på at få ansvarlige medarbejdere som tænker ud over egen vinding syntes at være mildest taget noget op ad bakke, hvis vi alle dybest set handler for egen vindings skyld.
 
Jeg tror at der er noget om det Hume siger i: Det kan være rigtigt, at når vi skal yde noget i virksomhedssammenhæng, så ønsker vi at få noget igen, men jeg har selv oplevet talrige eksempler på, at mennesker, inden for visse rammer og med den rette motivation tænker ud over deres egen næsetip.
 
Der er dog ingen tvivl om at det at skabe motivation, handlekraft og ansvarlighed er en opgave som aldrig slutter for en leder.
 
Motivation kommer af at være stolt af sin organisation og af at udføre meningsfulde opgaver man kan se et formål med.
 
Handlekraft kommer af retten til at træffe beslutninger og dermed også til at begå fejl.
 
Ansvarlighed kommer af at få ansvar for noget og af at have indflydelse på sin egen hverdag.
 
Hvis disse tre elementer til stadighed plejes får organisationen en medarbejderstab, der i sin adfærd er styret af hensynet til fællesskabet, hvis ikke, så kan ledelsen være sikker på at alle, eller i hvert fald de fleste, lever efter Hume’s filosofi.
 
Så derfor: Plej interessen for fællesskabet og høst motivation, handlekraft og ansvarlighed!