STRATEGILEDELSEREKRUTTERINGKONSULENTERREFERENCERARTIKLERFOREDRAGINFO & SENESTE NYT
Mit sprogs grænser er min verdens grænser
Ludwig Wittgenstein

At sproget både beskriver, skaber og forvirrer er noget jeg tit bekræftes i når jeg besøger diverse virksomheder.

Den største fare ved sproget er, at det udtrykker vores helt grundlæggende antagelser, men samtidig forhekser os til at tro, at det er virkeligheden vi taler om, blot fordi vi kan udtrykke tanker i en sætning.

Som leder er det derfor vigtigt at være påpasselig med vores brug af begreber og sproget i sin helhed, fordi vi med uigennemtænkt sprogbrug kan risikere at komme til at igangsætte eller stoppe aktiviteter på uhensigtsmæssig vis.

Specielt fortolkninger og udlægninger af information er ofte en udfordring for ledere—jeg har eksempler på, at der er blevet ”hørt” det stik modsatte af det, der er blevet ”sagt”.

Derfor er det vigtigt at tænke sig om og evt. afprøve hvordan et budskab opfattes i en mindre kreds, inden det spredes til hele virksomheden.
 
Nogle gange tror vi, at fordi vi selv bruger et begreb på en bestemt måde, så gør alle andre det også, men igen og igen viser det sig, at vi har vidt forskellige betydninger knyttet til vores begreber.
 
Problemet er, at det ikke altid kommer til udtryk før det er for sent. Derfor er det en god idé fra tid til anden at gøre sig den ulejlighed at definere nøglebegreber i virksomheden meget tydeligt.
 
Den største fare af alle er, at vi godt ved de ting jeg nævner her, men gør alt for lidt for at tage dem alvorligt og arbejde på sagen.
 
Derved indsnævres vores verden og vi høster ikke de frugter af vores (sam-)arbejde som vi faktisk kunne.
 
Opfordringen lyder derfor: Fokuser mindre på hvad I siger men mere på, hvordan I bliver forstået!